Cu aproape 20 de ani de experiență în domeniu, Irina Androne este un nume cunoscut în domeniul său, un designer activ, pasionat și dedicat educării pieței de design interior din România, dar și de peste hotare.

A colaborat cu unii dintre cei importanți furnizori la nivel internațional, dar și cu renumite branduri puternice, dintre care amintim Armani Casa, Poliform, Arketipo, Cortezari, Ditre Italia sau Aster Cucine.

Detalii aici.

În cadrul Webinarului Live Online DESIGN YOUR LIFE, Irina va aborda tema Original vs. Fake. Care sunt detaliile care fac diferența?

Haideți să o cunoaștem mai bine împreună!
Interviu: Ileana Răducanu

Foto: Irina Androne

Cum a apărut pasiunea pentru designul de interior?

Pasiunea a apărut acum 18 ani, când întâiul meu job a fost la primul magazin de mobilier de lux din România, produs în Italia. Atunci am avut parte de diferite traininguri în țară și în Italia, la furnizorii de mobilier, le-am vizitat fabricile, am înțeles ce detalii sunt importante, dar și faptul că mobilarea unei locuințe reprezintă un studiu minuțios, o îmbinare între estetic și tehnic.

Mi-a plăcut, încă de pe atunci, să mă implic până la final în amenajarea locuințelor, realizând proiecte de interior design la cheie. Pe tot acest parcurs am avut apariții cu proiectele realizate in publicații de specialitate si am primit premii care mi-au concretizat ca sunt pe drumul cel bun!

Care e cea mai frumoasă experiență legată de acest domeniu pe care ai avut-o în 2021?

Deși 2021 este încă un an pandemic și puțin agitat, pe lângă alte proiecte la care am lucrat sau încă lucrez, m-am bucurat de finalizarea unui proiect de amenajare la cheie. Aveam nevoie de această provocare care m-a încărcat, din punct de vedere creativ.

Amenajare Irina Androne, Cuibul de Design

Ce impact are designul autentic în casele clienților tăi?

Un design autentic este un design care să te reprezinte, care să-ți completeze stilul de viață și să ți-l îmbunătățească, profitând de ajutorul unui specialist în design interior. Proiectele mele surprind personalitatea beneficiarilor, precum și nevoile lor. Nu există un spațiu de locuit etalon, perfect în viață, ci există spațiul în care fiecare dintre noi visează să fie.

Care este cea mai frumoasă casă în care ai intrat?

Cea mai frumoasă casă în care am intrat este aceea în care oamenii s-au simțit foarte bine, care le-a îmbunătățit stilul de viață. Sunt multe case frumoase pe care le-am lăsat în urmă, multe idei care au devenit creație.

Pentru că am prins perioada anilor cu creștere economica, am avut ocazia de a amenaja case cu bugete între 100.000 și 300.000 de euro. Am realizat proiecte de amenajare inserând mobilier cu cele mai inovative sisteme funcționale și finisaje. Acesta a fost ales de la cele mai recunoscute, puternice și inovative branduri internaționale, cu o tradiție de peste 70 de ani, precum: Poliform, Armani Casa, Arketipo etc.

Amenajare Baie Matrimonială – Irina Androne, Cuibul de Design

Câte proiecte ai în portofoliu până acum?

De 18 ani lucrez în slujba frumosului, aduc armonie și frumos în casele oamenilor și în locurile unde-mi desfășor activitatea. Foarte greu să le țin numărul! Cu siguranță am depășit 300 de amenajări la cheie, dar peste 1000 de beneficiari cu diverse proiecte mai mici.

Cum ai descrie designul sustenabil?

Calitatea este un lucru care merită să fie ales, adăugând satisfacție de durată, calitate, în sensul cel mai larg al cuvântului. De fiecare dată când facem o alegere de cumpărare trebuie să ne gândim daca prin acea achiziție respectăm sau nu mediul înconjurător.

Susțin și promovez, în proiectele mele, furnizorii cu o abordare etică față de natură.

Într-o lume cu resurse limitate, este vital ca fiecare companie să facă ceea ce poate, pentru a se asigura că procesele și produsele sale sunt extrem de durabile.

Care este cel mai mare compromis pe care l-ai făcut de când ai început să fii designer pentru casele clienților tăi?

Cel mai mare compromis a fost timpul liber pe care l-am alocat proiectelor. Weekenduri și seri în care am lucrat pentru proiecte, timp pe care trebuia să-l aloc familiei sau relaxării și pe care îl petreceam cu sau pentru beneficiari.

Care este proiectul care ți-a adus cele mai multe satisfacții?

De-a lungul anilor au fost foarte multe proiecte care mi-au adus satisfacție. Toate mi-au dat putere să merg mai departe, m-au făcut să-mi dau seama că omul din spatele brandurilor sunt eu și că eu fac lucrurile să se miște. Unul dintre cele mai recente proiecte de succes este primul proiect al Cuibului de Design. Beneficiarii fiind antreprenori în domeniul amenajărilor de interior, au pus în practică toate ideile creionate de către mine și m-au susținut pe tot parcursul amenajării, până la final.

Irina Androne, Cuibul de Design

Cum a apărut interesul acesta spre obiectele autentice vs cele fake?

Reușești să îți convingi clienții că „ieftin” e cea mai dezastroasă investiție în design? De fapt, că nu e deloc o investiție?

Interesul a apărut în perioada în care eu am fost manager și interior designer al brandului Armani Casa România. Atunci am avut parte de cursuri și traininguri la Armani Casa, în Italia, timp de trei ani, mi s-au explicat detaliile care fac diferența între original și fake, am văzut echipa de designeri de produs care inovau an de an, am înțeles ce înseamnă un textil de calitate și cum să creez un ambient vizual, folosindu-mă de: formă, mobilier, lumină și decorațiuni.

Achiziționarea unui mobilier original reprezintă o experiență de viață multi-senzorială. Tot ceea ce ne înconjoară în locuință ne completează stilul de viață și ne creează emoții ale trăirii!

Un obiect de mobilier fake, asemenea unui obiect vestimentar fake, nu face decât să-ți sacadă stima de sine.

Ce ai răspunde cuiva care îți spune: designul de interior în condițiile tale e prea elitist și e imposibil să ai doar bugete uriașe pentru brandurile care produc piese autentice?

Prin promovarea obiectelor de mobilier și a accesoriilor originale, susțin creativitatea și încurajez activitatea creativă, originală, a designerilor de produs.

Cunoscând foarte bine brandurile de mobilier, le propun beneficiarilor pese de mobilier autentice, originale, în funcție de bugetul pe care îl dețin. De ce să-ți achiziționezi un mobilier sau corpuri de iluminat fake, când poți să ți le achiziționezi de la producători care, datorită unei linii de producții standardizate și vânzărilor masive, își permit o politică foarte bună, în ceea ce privește raportul calitate–preț? De exemplu, nu-mi cumpăr o canapea fake Flexform și îmi cumpăr o canapea autentică produsa de Ditre sau chiar o canapea produsă în România, semnată de către un designer de produs român.

Sincer, nu-mi doresc toți clienții; îi doresc pe aceia care înțeleg acest aspect. Nu-ți trebuie un buget uriaș, să beneficiezi de un design autentic, am amenajări realizate începând cu un buget de 20.000 de euro.

Amenajare Irina Androne, Cuibul de Design

Cum ai descrie relația cu un client? Care ar trebui să fie conduita, de ambele părți?

Cred ca respectul reciproc stă la baza unei relații sănătoase, atât în viață, cât și profesional. Corectitudinea și comunicarea oricărui aspect care apare pe parcursul derulării proiectului de amenajare sunt foarte importante. Tu trebuie să- ți aloci timp pentru a identifica nevoile și dorințele clientului, care nu sunt mereu aceleași, iar acesta trebuie să-ți asculte sfaturile practice pentru a beneficia de experiența ta în domeniul amenajărilor.

Cum a apărut Cuibul de design?

Cuibul de Design se află în mine de foarte multă vreme. Când a apărut dorința fermă, au apărut și oamenii care m-au susținut, cărora le mulțumesc, printre care și tu (Ileana Răducanu). În acea perioadă, s-au deschis multe oportunități care au dus la crearea Cuibului. Am mai cochetat cu amenajările pe cont propriu între joburi, dar ideea concretă a brandului s-a concretizat acum cinci ani.

Cuibul a apărut pentru a susține proiectele de amenajare autentice, într-o perioadă în care toți promovau fake-urile. Exemple: magazinele on-line și magazinele mari de mobilier care au preferat să importe fake-uri din China fără a face eforturi să promoveze originalitatea. Cuibul de Design este o platforma creată în susținerea designului de interior, a proiectelor de calitate, precum și pentru creșterea calității mobilării locuințelor.

Primul proiect de amenajare interioară, semnat Cuibul de Design, by Irina Androne

Care sunt amintirile cele mai intense legate de interior, din copilăria ta?

Cea mai frumoasă amintire din copilărie este aceea când ne-am mutat într-un apartament de 3 camere și părinții m-au lăsat sa aleg tapetul pentru toată casa. În acea perioadă pictam și desenam diferite schițe, părinții erau siguri ca voi urma o carieră artistică și mi-au acordat încredere în luarea deciziilor estetice.

Spre ce crezi că se îndreaptă acest domeniu în România? Cum vor arăta casele românilor peste cinci sau zece ani?

Cred ca oamenii au început să fie interesați de interiorul locuinței, mai ales acum, când au fost nevoiți să stea foarte multă vreme închiși în casă. Beneficiarii își fac bugete în care includ și un designer de interior. A început să-i intereseze confortul propriu și cer informații multe despre produse si branduri. Cred că în următorii 10 ani, casele românilor vor arăta din ce în ce mai bine. Se simte un interes mai intens față de designul interior, față de confort și față de creativitate.


Amenajare Irina Androne, Cuibul de Design

10 întrebări rapide

1. Orașul în care ți-ar fi plăcut să stai… Roma, Italia.

Iubesc, însă, Bucureștiul, aici m-am născut, iar în vacanțe, când toată lumea pleacă din oraș, îmi place sa fiu turist în el, să mă plimb și să-l admir.

2. Cea mai frumoasă clădire pe care ai văzut-o este… Vaticanul.

M-a impresionat mult Florența, văzută de sus, clădirile frumoase, parcă ireale!

Mă simt foarte bine în preajma Ateneului Român și în Tate Modern, din Londra.

3. Melodia pe care ai ascultat-o ultima oară este…?

Obișnuiesc să ascult Ciocârlia, care mă face să trăiesc în veac și să mă întorc la origini.

4. Cel mai recent film pe care l-ai văzut (și ți-a plăcut) este…La cinematograf, Fast and furios 9.
Mi-a plăcut ideea că, indiferent de oamenii de care trebuie să ai grijă, trebuie să-ți urmezi calea, plus că, după pandemie, aveam nevoie de ceva acțiune. Ma uit foarte des pe Netflix, iar desenele animate din ultima vreme sunt lecții de viață intense atât pentru copii, cât și pentru părinți.

5. Cartea ta de căpătâi este… “Femei care aleargă cu lupii”, de Clarissa Pinkola Estes

6. Nu pleci niciodată de acasă fără… un strop de parfum și energie pozitivă.

7. Cățel sau pisică… Cățel. Este mult mai devotat și mai sincer, mi-e tare dor de cățelul meu, Tziky!

8. Te enervează… lipsa de respect și minciuna.

9. Nu ai face niciodată…. rău, în mod intenționat.

10. Ești fericită atunci când… sunt în stare de prezență și conștientizez frumusețea vieții.

Irina Androne
Interior Designer
Owner&Founder
Cuibul de Design
0743043842
www.cuibuldedesign.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.