„Nu vei avea niciodată a doua șansă pentru a crea o primă impresie”, spunea Coco Chanel. Oamenii de știință sunt de părere că hainele pe care le purtăm ne afectează comportamentul, atitudinile, personalitatea, starea de spirit, încrederea și chiar modul în care interacționăm cu ceilalți.

Cel mai mare „balaur” din locuință, cu care trebuie să ne „luptăm” zi de zi, este lipsa spațiului de depozitare a hainelor. De ce e important să ai un dressing bine organizat?

Este o adevărată bucurie să-ți poți vizualiza garderoba într-un dressing ordonat. Acesta te va inspira către ținute care să te reprezinte cu adevărat. Creezi spații de depozitare dedicate pentru haine, accesorii și obiectele de machiaj; îți organizezi lucrurile în funcție de sezon și de destinația unde vrei să le porți astfel încât să le poți găsi în câteva secunde.

Vei avea mai puțină dezordine în locuință; spațiul destinat dressing-ului este mult mai ușor de organizat, lucrurile vor fi mereu la locul lor. Te poți pregăti rapid pentru a merge la birou sau la un eveniment, îți vei găsi mult mai ușor hainele și încălțămintea potrivită. Dacă vrei să te schimbi într-un spațiu intim, o cameră de dressing îți poate oferi acest avantaj.

Iată câteva sfaturi de organizare a spațiului de dressing.

Găsește o cameră care să poată fi utilizată pentru depozitarea hainelor. Dacă ești în căutarea unei locuințe noi, ai în vedere să existe un spațiu care să deservească acest scop.

Compartimentarea trebuie realizată astfel încât hainele să stea lejer, fără să fie înghesuite. Trebuie să avem grijă ca fiecare obiect vestimentar să-și găsească locul lui, în funcție de sezon, dimensiuni și frecvența utilizării. O cameră de dressing complet utilată reprezintă visul multora. Această încăpere va permite o depozitare ordonată și practică în care fiecare articol vestimentar își va găsi locul.

În mare vogă sunt dulapurile cu uși de sticlă transparentă. Acestea sunt destinate celor care fac din modă o pasiune, dar și persoanelor foarte organizate. Astfel, garderoba ta devine o vitrină elegantă, ca și cele ale marilor magazine.

Lumina din dressing este foarte importantă. Există corpuri de iluminat speciale pentru dulapuri, care se pot monta în interiorul acestora, făcând mai ușoară vizualizarea hainelor.

Există anumite dimensiuni standard de organizare a spațiilor în dressing. Lungimile standard ale modulelor din care este compus un dressing sunt: 45 cm, 60 cm, 90 cm și 120 cm.

Înălțimea se stabilește în funcție de înălțimea spațiului ce urmează a fi amenajat ca dressing. În partea de sus, unde se ajunge mai greu, folosind un accesoriu, se așază hainele purtate mai rar.

Spațiile libere în funcție de depozitarea hainelor: pentru pantalonii îndoiți pe umeraș – între 65 și 80 cm; pantalonii prinși de umeraș – între 110 și 125 cm; bluze pe umeraș – între 70 și 90 cm; cămăși și sacouri pe umeraș – între 80 și 110 cm; paltoane scurte – între 90 și 120 cm; paltoane lungi și rochii – între 140 și 160 cm.

Pentru depozitarea lenjeriei intime în sertare se folosesc spații de 15-20 cm. Depozitarea pantofilor se face în spațiile libere de 20 cm dintre polițe, pentru cei clasici, și de 40 cm pentru cizme. Pentru hainele împăturite este necesară o distanță de 40 cm între polițe.

În cazul în care este necesară închiderea dressing-ului, aceasta se poate face cu următoarele tipuri de uși: batante, care se deschid normal; glisante, care glisează una peste cealaltă; coplanare, care rămân la același nivel când sunt închise și trebuie trase puțin în afară înainte de a fi deschise prin glisare; armonică, care se deschid dezvăluind o mare parte din interiorul dressing-ului etc.

În funcție de dimensiunile spațiului, poți avea un dressing de tip walk-in, cazul cel mai fericit, în care lucrurile tale ocupă o cameră întreagă, eventual camera de oaspeți, dacă stă nefolosită, un dormitor sau chiar mansarda.

Cele mai utile sunt dressing-urile mobilate cu accesorii modulabile, prinse pe montanți, care se pot schimba cu ușurință în funcție de schimbările noastre vestimentare.

În proiectele mele am întâlnit atât case, cât și apartamente construite fără să se țină seama de spațiul destinat dressing-ului, așa că a trebuit să le creez. Un hol prea mare între etaje, o mansardă în care erau depozitate lucruri inutile și vechi, debarale și holuri nepractice în cazul apartamentelor, le-am transformat în spații de depozitare, spre bucuria proprietarilor.

Putem obține spații de depozitare în living și în dormitor prin realizarea unor dulapuri încorporate complet cu uși cu mâner ascuns. Folosind un design discret, pereții nu vor părea încărcați, ci cu un decor cald, de tip boiserie.

Dacă ești pasionat/ă de modă, ai multe haine sau dacă ai o familie numeroasă, amplasarea dressing-ului la mansardă reprezintă alegerea ideală. Un astfel de dressing îți eficientizează spațiul din locuință. Acesta poate fi accesorizat cu rafturi și umerașe la vedere, pentru a avea o viziune unitară și un acces imediat la haine. În acest spațiu își poate face prezența o toaletă de machiaj, un scaun, un taburet sau chiar un chaise longue confortabil.

Spațiul holului poate fi transformat într-un minidressing. Astfel, camerele nu vor fi aglomerate cu mobilier necesar depozitării hainelor. Poți folosi un dulap înalt cu spații de depozitare a hainelor în partea superioară și a încălțărilor în partea de jos. Placarea ușilor cu oglindă poate conferi eleganță și spațialitate în cazul unui hol îngust. Dacă spațiul nu este tocmai generos, poți ține acolo piesele vestimentare de zi cu zi și le poți schimba în funcție de sezon.

Sertarele destinate depozitării accesoriilor, bijuteriilor, ceasurilor și altor obiecte mici sunt menite să ne îmbogățească garderoba. Prin divizarea internă bine organizată a sertarelor, bijuteriile și accesoriile se pot vizualiza rapid, completând cu ușurință ținutele noastre zilnice. Acestea au devenit un must have al dressingurilor.

Chiar dacă avem spațiu special destinat depozitării, nu înseamnă că trebuie să aglomerăm hainele. Acestea trebuie sortate an de an și organizate astfel încât cele vechi sau cele pe care nu le mai purtăm din diferite motive să fie înlăturate – donarea lor reprezintă cea mai bună soluție.

Gândește-te bine dacă hainele pe care le ai deservesc persoanei care ești în prezent, dacă îți oferă confort și bucurie.

Cu drag,
Interior Designer
Irina Androne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.