Un designer de produs este o persoană care este responsabilă pentru crearea și schema tehnică a oricărui produs. De cele mai multe ori, un designer de produs poate să nu fie cel care vine cu ideea, dar el este cel care ajută aceste idei să devină realitate. Designerul de produs este mai concentrat pe modul în care efectele produsului se vor traduce în confortul utilizatorului, succesul afacerii și al vânzării produsului pe termen lung.

1. Originară din Oviedo, Spania, Patricia Urquiola a studiat arhitectura și designul la Universidad Politécnica de Madrid și și-a finalizat studiile la Politecnico di Milano, unde a absolvit sub îndrumarea lui Achille Castiglioni. Cele mai importante momente ale carierei sale includ: lector asistent la Achille Castiglioni și Eugenio Bettinelli la Milano și Paris, responsabil pentru noul birou de dezvoltare de produse al De Padova, lucrând cu Vico Magistretti, șeful grupului de design Lissoni Associati.

Patricia Urquiola începe fiecare proiect prin construirea unei conexiuni empatice cu utilizatorul care, în cele din urmă, va interacționa cu designul ei, lucru pe care l-a învățat de la Achille Castiglioni, stabilind „elementul fundamental”, așa cum obișnuia să numească el baza fiecărui proiect. Patricia urmărește în întregul ei proces de proiectare gândirea spațiilor sau obiectelor în relație cu oamenii.

Patricia Urquiola este directorul de creație al Cassina din 2015 și lucrează cu importante companii de design italiene și internaționale, printre care Agape, Alessi, Axor-Hansgrohe, B&B Italia, Flos, Louis Vuitton, Molteni, Moroso și alții.

Printre cele mai recente proiecte ale sale în arhitectură se numără Hotelul Il Sereno din Como, Hotelul Room Mate Giulia din Milano, iahtul SD96 pentru turnurile Sanlorenzo. Patricia are acum o echipă de aproximativ 70 de persoane. Sunt reprezentate 18 naționalități și se vorbesc 15 limbi străine, o comunitate foarte internațională cu designeri și arhitecți care colaborează în cel mai interdependent mod posibil.


„Cred că noțiunea de atemporalitate este rezervată pieselor iconice de mobilier de design, care nu sunt produse neînsemnate, deoarece au reușit să treacă prin mai multe epoci”, spune Patricia Urquiola.

2. Înrădăcinat într-o perspectivă umanistă, Marcel Wanders readuce umanitatea în lumea tehnocratică a designului, introducând ceea ce se numește „Renașterea contemporană a umanismului”. Cu fiecare proiect nou, Marcel Wanders sfidează dogma designului, preferând să se concentreze mai degrabă pe holistic, romantic, suprareal, arhetipic decât pe tehnocrat.


În acest univers, răceala industrialismului este înlocuită, în schimb, de readucerea la viață a poeziei, fanteziei și romantismului diferitelor epoci. Considerată de mulți drept o anomalie în lumea designului, este misiunea lui Marcel să creeze un mediu de dragoste, să trăiască cu pasiune și să ne împlinească cele mai interesante visuri.

Născut în Boxtel, Olanda, Wanders a absolvit cum laudae la Hogeschool voor de Kunsten – Institutul de Arte din Arnhem, în 1988. În 2000 și-a deschis studioul în Amsterdam, atrăgând atenția în 1996 cu Knotted Chair, care a combinat materiale de înaltă tehnologie cu metode de producție „low-tech”. În 2001, împreună cu Casper Vissers, Wanders a fondat compania de design Moooi, al cărei coproprietar și director artistic este.

Din 2014, Wanders lucrează ca designer de interior, de produs și director artistic în studioul său, Powerhouse, alături de aproximativ 50 de specialiști internaționali în design. Împreună au realizat peste 1.700 de proiecte pentru clienți privați și mărci premium precum Alessi, Louis Vuitton, Bisazza, Cappellini, KLM, Floss sau Swarovski. Julie Scelfo, într-un articol pentru The New York Times din 2011, l-a descris pe Wanders drept „Lady Gaga a lumii designului” pentru că este neconvențional, creativ și plin de energie.

„Ca designer, lucrul cool este să faci ceea ce nu ai făcut niciodată, să faci un proiect cu un client care este nou sau să faci o tipologie de obiect pe care nu ai făcut-o niciodată”, spune Marcel Wanders.

3. Karim Rashid (egiptean, 18 septembrie 1960) este un designer industrial care s-a născut la Cairo, Egipt, din părinți egipteni și englezi. A crescut în Canada și a urmat cursurile Universității Carleton din Ottawa, unde a primit o licență în Design Industrial în 1982, după care și-a continuat studiile în Italia.


Rashid este responsabil pentru crearea a peste 3.000 de modele și a câștigat peste 300 de premii pentru activitatea sa. Acum locuiește la New York, unde își administrează studioul de design. Creația sa include lucrări în modă, interioare, mobilier, muzică, iluminat și alte domenii.
Rashid a creat designuri premiate pentru companii precum Asus, Samsung, Alessi și Sony Ericsson și a amenajat interioarele hotelurilor Nhow din Berlin și Semiramis din Atena, al restaurantului Morimoto din Philadelphia și al stației de metrou Università din Napoli.

„Dorința mea reală este să văd oamenii trăind în prezent, să participe în lumea contemporană și să mă eliberez de nostalgie, tradiții învechite, ritualuri vechi, kitsch și lipsă de sens. Dacă natura umană trebuie să trăiască în trecut, a schimba lumea înseamnă a schimba natura umană”, crede Karim Rashid.

„Designerii sunt făcuți să fie iubiți, nu să fie înțeleși.” Ei au o viziune și o sensibilitate aparte față de creație, dar și față de viitor. Fără ei, creativitatea ar stagna. Fie că suntem conștienți sau nu, fiecare obiect cu care intrăm în contact ne influențează starea de spirit și stilul de viață.

Cu drag,
Interior Designer,
Irina Androne
Arta mobilării autentice. Forbes Life Romania
Interior designer, cu o experiență de 19 ani în amenajarea și mobilarea locuințelor. Fondator Cuibul de design, o platformă destinată susținerii proiectelor de calitate în domeniul designului de interior. Valorile în care cred: calitate, creativitate, originalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.