Dormitorul unui copil este un ambient activ, care crește, se schimbă și evoluează, în funcție de vârsta copilului.
Este bine ca, un copil să se poată exprima prin decorul dormitorului său. Copiii se află într-o călătorie zilnică de descoperire, pe ei înșiși și pe cei din jur, explorând lumea, schimbarea fiind o parte importantă a acestui proces.


Iată câteva idei care te vor ajuta să ții pasul cu capriciile copilului tău, în funcție de etapa de creștere în care se află, astfel încât ambientul să poată fi cu ușurință schimbat.

Camera bebelușului.

Copiii se alătură familiei lor ca niște bebeluși, care nu- și pot exprima gusturile și aspirațiile. Cu trecerea timpului, lucrurile se schimbă, iar copiii devin capabili să-și exprime propriile opinii legate de amenajarea camerei lor.
Bebelușilor le place să se “cuibărească”, se ghemuiesc și caută confortul. Preferă locuri moi și confortabile, în apropierea părinților lor.
Mobilierul pe care îl alegeți în camera bebelușului ar trebui să fie adecvat acestuia. Lucrurile care aparțin părinților sau fraților mai mari, nu ar trebui să fie depozitate in camera bebelușului. Mobilierul de depozitare trebuie să deservească scopului de îngrijire și depozitare a obiectelor de îngrijire, micilor jucării și hăinuțe. Căutați un pătuț care se poate transforma pe viitor într-un pat pentru copii mici.

Abordarea Montessori de amenajare a camerei este una pe care mulți părinți încearcă să o adopte. La ce se referă abordarea Montessori? Abordarea Montessori se referă la organizarea minimalistă a spațiului camerei copilului, astfel încât copiii să se dezvolte și să obtină ceea ce au nevoie, in conformitate cu vârsta la care se află.
Este vorba despre o tranziție blândă și eficientă, de la naștere și în timpul anilor în care copilul este bebeluș. De la primii pași, bebelușii trebuie să ajungă cu ușurință la obiectele de învățare, fără a fi nevoie de ajutorul părinților. Astfel, părinții le oferă bebelușilor șansa de a se dezvolta într-un ritm natural și de a câștiga încredere în ei înșiși. Scaunul pentru alăptat, legănat, cât și comoda pentru schimbarea bebelușului nu trebuie să lipsească din acest ambient.

Camera copiilor mici.

Pe măsură ce bebelușii devin copii mici, ei devin mai mobili, curioși și jucăuși. Apar o mulțime de jucării de activitate, care le vor stimula creativitatea și intelectul. Rafturile de depozitare devin o necesitate a acestei etape.
Dacă nu ați luat un pat transformabil este timpul să luați un pat cu un ring cât mai aproape de podea care-i va conferi siguranță pe timpul somnului. Când amenajez camera pentru copiii micuți, părinții îmi cer o extensie ascunsă pe care să o folosească la nevoie, să poată dormi alături de ei când trec prin anumite frici, datorate dezvoltării imaginației și desprinderii perioadei de bebeluși. Patul cu o extensie ascunsă a ajutat mulți părinți în acest sens. Este bine de evitat mobilierul pe care copilul mic se poate cățăra, atenție la înălțimea și prinderea de pereți a dulapurilor înalte, grele și pline de obiecte, curiozitatea îi va transforma în mici “alpiniști”.

Camera preșcolarului.

Preșcolarii sunt la vârsta la care aceștia încep să exploreze independența. În această perioadă, deja intră în colectivitate, la grădiniță. Apar personajele favorite pe care și le doresc în cameră. Poți încorpora în cameră culorile și tema preferată a copilului, prin elemente ușor de schimbat, cum ar fi postere și stickere pentru pereți, perne și lenjerii de pat. Dacă acum Minnie și Mickey sunt personajele preferate, va urma, povestea prințeselor, curajosul Spider- Man și astronautul care explorează spațiul. La această vârstă copiilor le place să creeze lucruri ei înșiși.
Găsește locul unei măsuțe de lucru, unde copilul poate desfășura diferite activități creative. Încurajează copilul, încă de la această vârstă, să-și organizeze lucrurile. Cumpără cutii pentru a-și organiza obiectele în funcție de mărimi și activități, cutii care să-și găsească locul exact în mobilier. Coșurile mari pentru jucării vor face curățenia mai ușoară și mai distractivă.

Camera școlarului.

În această etapă copilul devine mai social. Cu siguranță, apar prietenii de joacă care vor fi invitați în cameră. Copilul va dori să scape de lucrurile de copil mic, „bebeluș”, și vrea accente de décor în funcție de vârsta la care a ajuns. Stima de sine este susținută atât de către părinți ,cât și de către prieteni, iar mediul înconjurător susține această stimă de sine care-și face apariția, cu siguranță, la această vârstă.
Aici apare dorința ca prietenii să rămână și peste noapte, iar un pat etajat devine o idee bună pentru crearea unui loc suplimentar de dormit. În această etapă trebuie să creezi zone distincte, pentru fiecare activitate: studiu, somn și joacă. Alege sau completează cu piese de mobilier care să deservească acestor activități. Biroul este o piesă de mobilier esențială în această etapă.

Ai grijă ca lumina naturală, din timpul zilei, să-i pice pe acesta astfel încât, în timpul scrisului, mâna cu care scrie copilul, să nu-i umbrească pagina. Seara, alege o lampă specială pentru birou, lumina generală îi va pica din spate și corpul va crea umbră pe caiet. Dacă spațiul îți permite, creează-i o zonă de relaxare, amplasează-i o banchetă la fereastră sau un fotoliu pentru citit, alături de rafturi pentru cărți. În această perioadă, poți avea curajul de a decora un perete cu tapet. Acesta va conferi camerei spațialitate și îi va întări încrederea de a-și urma pasiunile.

Camera adolescentului.

Faceți din decorarea camerei adolescenților un adevărat eveniment, implicații în proiectul de amenajare, urmăriți cu atenție pasiunile, aveți în vedere o bună organizare și o împărțire pe zone, în funcție de activitățile zilnice. Acest lucru va crea asocieri pozitive cu procesul de amenajare și va încuraja adolescenții să fie mai implicați și mai conștienți.

Este important să le punem la dispoziție imagini de pe rețelele de socializare sau din diferite publicații cu amenajări deja create. Acestea îi vor inspira și astfel, le vom identifica stilul de amenajare dorit. Oricât de tentați suntem să hotărâm doar noi ce li se va potrivi, trebuie să le conferim încredere în alegeri.
Aduceți-i la întâlnirile cu designerul de interior, la cumpărarea obiectelor de mobilier și a decorațiunilor camerei. Își pot achiziționa o decorațiune din propriul buget, vor prețui mai mult ambientul creat.

Secretul pentru o amenajare de interior design a camerei copilului tău, este crearea unui proiect de mobilare care să poată fi implementat pe parcursul creșterii copilului, adaptat noilor valori și pasiuni, prin elemente de décor, în funcție de etapa de creștere la care se află.

Cu drag,
Irina Androne
Interior Designer
Cuibul de Design
Contributor
Forbes Life Romnia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.